Jika anda hanya ingin mengajar, cukup anda terangkan dan fahamkan atau hafalkan murid-murid anda dengan ilmu yang anda sampaikan. Tetapi jika anda berhasrat mendidik mereka, terapkanlah dalam pengajian anda akhlak-akhlak yang baik walaupun anda bukan orang yang sangat baik.

Anda tidak ada idea atau kurang faham maksud saya? Tak apa. Saya cuma maksudkan terapkanlah unsur didikan kepada anak-anak walaupun ketika mereka memakai baju, makan, ke tandas, masuk tidur dan sebagainya. Tentu sekali didikan yang saya maksudkan ialah didikan agama.

Mulakanlah sekarang, kerana mereka boleh jadi penyelamat kita di akhirat kelak. Dan!! Boleh jadi mereka yang menyebabkan kita masuk ke dalam neraka kerana salah didikan….

“Ya Allah..Jauhkanlah kami dan keluarga kami daripada menjadi makhluk kemurkaan-Mu dan jauhkanlah kami semua daripada azab kubur dan api neraka..Tunjukkanlah kepada kami setiap jalan kebaikan. Tutupkan hati dan fikir kami pada jalan kejahatan. Berikanlah kami kekuatan mengerjakan setiap kebaikan dan lemahkanlah kami tika kami ingin melakukan kejahatan. Amiin…”

Advertisements